Wij, de Vak-P`ers van het eerste uur, zagen bij de overgang in 1998 naar het nieuwe stadion Vak-P geleidelijk veranderen. Steeds meer regelgeving beperkte je doen en laten in en rondom het stadion. Waardoor niet alleen Vak-P veranderde, maar ook de Vak-P`er. De vereniging groeide van vierhonderd leden in dat oude houten onderkomen aan de Van Deinselaan door naar duizend leden in het nieuwe home in het Arke Stadion. Toen het Arke stadion doorgroeide naar de Grolsch Veste kwamen daar nog een dikke duizend leden bij, en werd het supportershome een veredelde discotheek, waar iedereen welkom was om goedkoop een biertje te drinken. Steeds meer leden van de oude garde haakten af, en kwamen samen op andere plekken om daar onder het genot van een biertje lekker te mijmeren over die goeie ouwe tijd in het Diekman; waar alles kon en mocht, althans, zo dachten we!

Spontane voetbalrellen die in de jaren tachtig en negentig Nederland teisterden zijn zeldzaam geworden. Sporadisch wil het ergens in een binnenstad of rond een stadion nog wel eens uit de hand lopen, maar die uitwassen worden minder en minder. De modernste hooligan traint in de sportschool, om straks bij die afspraak in de bossen zijn mannetje te kunnen staan. Twintig tegen twintig is het daar dan, of dertig tegen dertig, maar net hoeveel er beschikbaar zijn. Allemaal dikke prima, en als je daar voldoening uithaalt, moet je daar vooral mee doorgaan, niemand die er last van heeft.

Onze tijd was anders, en we hebben besloten dat maar eens op papier te gaan zetten, zodat de verhalen uit de oude doos bewaard blijven. Om die bewogen tijd goed te kunnen omschrijven hebben we honderd leden van de oude garde geïnterviewd. Na elk interview werden we enthousiaster, want er kwam zoveel los. Zelfs verhalen waar we nog geen weet van hadden. Na vier jaar van grondig onderzoek hopen we een gedegen naslagwerk afgeleverd te hebben. Waar niet alleen grote heldhaftige gebeurtenissen de boventoon voeren, maar er ook ruimte is voor laffe streken, angstige momenten, en humor!

Jeffrey en Nico